УСФМ-ЛОГО - мало
  1. Учество на СВЕТСКО УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО ВО КАЈАК кое се одржаа во периодот од 16.09-18.09 2022 година во Будгошч, Република Полска.

 

На ова првенство настапи нашиот студент-кајакар:  МАЛЕСКИ Владимир кој настапи во дисциплините кајак едносед на 200 метри и кајак едносед на 500 метри. И во двете дисциплини успеа да влезе во полуфинале и го постигна следниот резултат:

МАЛЕСКИ Владимир

 

Дисциплина  Пласман         Постигнат резултат   Освоено место

 

кајак едносед 200 м   Пласман во полуфинале       0:42,52            13

кајак едносед 500 м   Пласман во полуфинале       2:00,70            14

 

На ова Светско Универзитетско првенство настапија 180 студенти од 21 земја

 

  1. Учество на спортистите студенти на Светскиот Универзитетски Куп во боречки спортови во спортот карате кое се одржа во периодот од 21.09 -01.10.2022 година во Самсун, Република Туркије.

 

На Светскиот Универзитетски Куп во Боречки спортови кој се одржа во Самсун , Република Туркије, студентите спортисти се натпреваруваа во 6 (шест) боречки спортови : Самбо, Борење, Бокс, Кик бокс, Вушу и Карате. Оваа година за прв пат од страна на Светската Универзитетска спортска федерација, се дозволи организација на Светско Универзитетско првенство во кои учествуваа тимови на Универзитети, наместо национални Универзитетски репрезентации.

 

Карате спортистите – студенти од Република Северна Македонија, го претставуваа Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и го постигнаа следниот пласман:

 

ЕКИПНА КОНКУРЕНЦИЈА

 

КАТЕГОРИЈА           ТИМ   ОСВОЕНО МЕСТО

 

БОРБИ           МАШКИ ТИМ          II         место

ПЕТКОВ Давид

ЗАБОРСКИ Петар

СПАСЕНОВСКИ Петар

ПЕТКОВ Глигор

ИЛИЕВСКИ Димитар

 

КАТЕГОРИЈА           ТИМ   ОСВОЕНО МЕСТО

 

БОРБИ           ЖЕНСКИ ТИМ         II         место

МОЈСОВСКА Ангела

ЈОВАНОВСКА Викторија

ПЕТРОВСКА Марија

ПЕНДАРОВСКА Моника

 

 

На Светскиот Универзитетски Куп во Боречки спортови кој се одржа во Самсун, Република Туркије, учествуваа 1100 учесници од 300 светски универзитети од 50 држави од целиот свет.

  1. 3. Учество на спортистите студенти на Европските Универзитетски Игри 2022 кои се одржаа во периодот од17.07-31.07.2022 година во Лоѓ, Република Полска.

 

Карате спортистите – студенти од Република Северна Македонија, го претставуваа Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и го постигнаа следниот пласман:

 

ПОЕДИНЕЧНА КОНКУРЕНЦИЈА:

 

КАТЕГОРИЈА           СПОРТИСТ   ОСВОЕНО МЕСТО

 

-67 кг  БОРБИ           ПЕТКОВ Давид        I           место

-68 кг  БОРБИ           МОЈСОВСКА Ангела          III        место

+84 кг БОРБИ           ПЕТКОВ Глигор       V         место

-55 кг  БОРБИ           ПЕТРОВСКА Марија           V         место

-75 кг  БОРБИ           ЗАБОРСКИ Петар    VII      место

-61кг   БОРБИ           ЈОВАНОВСКА Викторија  VII      место

 

ЕКИПНА КОНКУРЕНЦИЈА

 

КАТЕГОРИЈА           ТИМ   ОСВОЕНО МЕСТО

 

БОРБИ           МАШКИ ТИМ          I           место

ПЕТКОВ Давид

ЗАБОРСКИ Петар

СПАСЕНОВСКИ Петар

ПЕТКОВ Глигор

ИЛИЕВСКИ Димитар

 

На овие Европски Универзитетски Игри, настапија 4.459 спортисти од 422 Универзитети од 40 земји од Европа. На првенството во карате учествуваа најдобрите каратисти и каратистки од целиот Европски континент.

Македонските каратисти со освоените медали го освоија Второто место на листата на освојувачи на медали во карате.

Исто така и другите каратисти имаа забележителен настап на ова првенство. Голем дел од нив беа на чекор до освојување на медали, но немаа среќа и го освоија одличното петто  и  седмо место.