УСФМ-ЛОГО - мало

На ден 06.12.2022 година, започнаа натпреварите од Домашната Програма на Универзитетската спортска федерација на Македонија за Натпреварувачката и Академска 2022/2023 година.

Спортот обединува, носи заедништво и толеранција, неверојатна социјализација, развивање на менталното и физичкото здравје како и рушење на предрасуди и стереотипи. Самите спортски натпреварите ќе овозможат  запознавање на студентите од различни Универзитети, нивно дружење, и тет а тет комуникација која е посебно важна во овој постпандемиски период, а вооедно натпреварите ќе придонесат и кон создавање и јакнење на натпреварувачки дух кај нив, градејќи ги олимписките вредности за создавање на здрави млади личности – денешни студенти а утрешни лидери на општеството.

После короната треба да продолжиме уште посилни и поодговорни за сите предизвици. Повикуваме активно сите заедно да продолжиме да градиме цврст систем на Универзитетскиот спорт во Република Северна Македонија. Преку него ќе ја подобриме и севкупната комуникација помеѓу сите директни и индиректни актери. Ќе ги поттикнеме младите да развиваат општествени вредности, ќе ја зголемиме мотивацијата и чувството на самопочит и респект кон другиот.

Благодарение на големата поддршка на Агенцијата за млади и спорт на Република Северна Македонија повторно по пауза предизвикана од светската пандемија со САРС КОВ19, продолжуваат традиционалните Државние Универзитетски Лиги и Универзитетски спортски натпревари на Република Северна Македонија.

На нив се очекува да настапат повеќе од  2000 студенти од Универзитетите во Република Северна Македонија кои имаат уредна акредитација за обавување на дејност високо образование, согласно законската легислатива на Република Северна Македонија.

Како и во изминатите години, така и оваа Академска и Натпреварувачка 2022/2023 година, студентите и студентките спортисти ќе се натпреваруваат во екипна и поединечна конкуренција.

Во екипните спортови се организирани Државни Универзитетски спортски лиги на Република Северна Македонија и тоа:

ДржавнаУниверзитетска лига на РСМ во Футсал- студенти

ДржавнаУниверзитетска лига на РСМ во во Кошарка- студенти

ДржавнаУниверзитетска лига на РСМ во во Кошарка – студентки

ДржавнаУниверзитетска лига на РСМ во Ракомет- студенти

ДржавнаУниверзитетска лига на РСМ М во Ракомет- студентки

ДржавнаУниверзитетска лига на РСМ во Одбојка- студенти

ДржавнаУниверзитетска лига на РСМ во Одбојка- студентки

ДржавнаУниверзитетска лига на РСМ во Пинг-понг- студенти

ДржавнаУниверзитетска лига на РСМ во Пинг-понг- студентки

ДржавнаУниверзитетска лига на РСМ во Шах- студенти

ДржавнаУниверзитетска лига на РСМ во Шах- студентки

Во поединечните спортови ќе се организираат Државни Универзитетски спортски првенства на Република Северна Македонија и тоа:

Државно Универзитетско спортско првенство на РСМ во поединечна конкуренција во Стрелаштво со воздушна пушка за студенти.

Државно Универзитетско спортско првенство на РСМ во поединечна конкуренција во Стрелаштво со воздушна пушка за студентки.

Државно Универзитетско спортско првенство на РСМ во поединечна конкуренција во Пинг-понг за студенти.

Државно Универзитетско спортско првенство на РСМ во поединечна конкуренција во Пинг-понг за студентки.

Државно Универзитетско спортско првенство на РСМ во поединечна конкуренција во Шах за студенти.

Државно Универзитетско спортско првенство на РСМ во поединечна конкуренција во Шах за студентки.

Државно Универзитетско спортско првенство на РСМ во поединечна конкуренција во Куглање за студенти.

Државно Универзитетско спортско првенство на РСМ во поединечна конкуренција во Куглање за студентки.

Државно Универзитетско спортско првенство на РСМ во поединечна конкуренција во Тенис за студенти.

Државно Универзитетско спортско првенство на РСМ во поединечна конкуренција во Тенис за студентки.

Вратите на спортската салата “Македонски херои” која се наоѓа во кампусот на Факултетот за физичка култура, спорт и здравје при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, како и Спортските сали на Универзитетите „Свети Климент Охридски“ во Битола,  Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип и  Државниот Тетовски Универзитет во Тетово, ќе бидат отворени за сите вљубеници во спортот.

Им посакуваме успех и дружење на сите учесници, и во фер и коректна борба нека победи подобриот.

Во есенскиот дел од натпреварите беа постигнати следните резултати:

 

Скоје, 06.12.2022 година (Вторник) натпревари во Футсал-мажи

 

Државен Тетовски Универзитет-Тетово -Универзитет на Југоисточна Европа Тетово 5:1

Универзитет „Гоце Делчев“Штип – Меѓународен Славјански Универзитет-Битола 2:5

Универзитет „Св. Климент Охридски“ Битола – Универзитет „Мајка Тереза“Скопје 6:4

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје- СЛОБОДЕН

 

Скопје, 12.12.2022 година (Понеделник) натпревари во Кошарка – мажи

 

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје – Државен Тетовски Универзитет-Тетово 74:36

Универзитет „Св. Климент Охридски“ Битола – Универзитет „Гоце Делчев“Штип 60:51

Скопје, 14.12.2022 година (Среда) натпревари во Футсал-мажи

 

Универзитет „Мајка Тереза“Скопје – Универзитет „Гоце Делчев“Штип -7:0

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје – Универзитет „Св. Климент Охридски“ Битола- 1:2

Меѓународен Славјански Универзитет-Битола – Државен Тетовски Универзитет-Тетово ОДЛОЖЕН

Универзитет на Југоисточна Европа Тетово – СЛОБОДЕН

 

Скопје, 20.12.2022 година (Вторник) натпревари во Кошарка – мажи

 

Државен Тетовски Универзитет-Тетово – Универзитет „Гоце Делчев“Штип 55:50

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје – Универзитет „Св. Климент Охридски“ Битола – 78:60

Скопје, 21.12.2022 година (Среда) натпревари во Одбојка – мажи и жени

 

Државен Тетовски Универзитет-Тетово МАЖИ – Универзитет „Гоце Делчев“Штип МАЖИ -2:0

Државен Тетовски Универзитет-Тетово ЖЕНИ – Универзитет „Гоце Делчев“Штип ЖЕНИ -2:1

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје МАЖИ – Државен Тетовски Универзитет-Тетово МАЖИ

1:2

Универзитет „Св. Климент Охридски“ Битола – СЛОБОДЕН

 

Скоје, 22.12.2022 година (Четврток) натпревари во Футсал-мажи

 

Универзитет „Мајка Тереза“Скопје  – Универзитет на Југоисточна Европа Тетово 8:3

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје – Државен Тетовски Универзитет-Тетово -2:3

Универзитет „Св. Климент Охридски“ Битола – Универзитет „Гоце Делчев“Штип 2:1

Меѓународен Славјански Универзитет-Битола – СЛОБОДЕН

 

Натпреварите продолжуваат во месец Март 2023 година по завршувањето на јануарско-Февруарската испитна сесија.